Salcie energetica

Salcie energetica - Rebina Agrar Romania

Salcia energetica, prin diferitele tipuri, functie de conditiile locale pedoclimatice, este raspunsul la obtinerea intr-un timp scurt a unor randamente foarte bune de masa lemnoasa la hectar. Cu o productivitate care poate ajunge la 40 to/ha masa lemnoasa dupa 2-3 ani, salcia energetica poate asigura baza de materie prima pentru diferite aplicatii in vederea obtinerii de produse lemnoase compactate de tip biocombustibil solid (peleti, bricheti) sau de ardere directa pentru a produce energie termica si/sau electrica.

Cu o tehnologie putin pretentioasa, si cu o mare adaptabilitate la toate tipurile de sol, salcia energetica poate deveni baza unei afaceri durabile si de viitor si in Romania. Fiind sprijinita si prin programele de finantare ale Uniunii Europene si APIA, astfel de investitii pot fi rapid promovate si implementate de fermieri, mai ales pe terenurile care nu ofera randamente bune pentru culturile traditionale de cereale.

Avantajele utilizarii salciei energetice

  • salcia se poate cultiva (chiar este recomandat) pe terenuri mlastinoase
  • are capacitate de preluare anual a 20-30 t/ha de namol provenit din epurarea apelor reziduale
  • prin cultivarea salciei se obtine biomasa pentru combustibilul solid si energie electrica si termica
  • datorita continutului ridicat de acid salicilic, salcia tocata nu necesita depozitare inchisa
  • raspandirea culturii de salcie energetica garanteaza o sursa sigura si nepoluanta de energie, totodata protejand padurile de defrisarea continua ?
  • perioada de viata a unei plantatii este de cca. 25 – 30 de ani, care, incepand din anul al doilea, in afara de recoltare, nu necesita nici o alta interventie substantiala si se poate recolta anual       (functie de conditiile pedoclimatice si intretinerea culturii)

Incepand din anul 2015, orice fermier care detine o exploatatie de peste 15 ha si face declaratie la APIA este obligat sa creeze o zona de interes ecologic pe suprafata agricola.

Fermierii trebuie sa se asigure de faptul ca cel putin 5% din terenul arabil al exploatației este acoperit cu una sau mai multe dintre zonele de interes ecologic .

Salcia energetica este singura optiune admisa pentru zone cu specii forestiere cu ciclu scurt de producție, asa cum este prevazuta de catre Ministerul Agriculturii in cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) 2015-2020.

In conditiile de mai sus, se poate asigura astfel, PLATA PENTRU PRACTICI AGRICOLE BENEFICE PENTRU CLIMĂ ŞI MEDIU, potrivit Regulamentului CE 1307/2013, Art. 43-47(Plata pentru înverzire).

Exploatațiile care dețin teren arabil sub pragul de 15 ha și suprafețele de teren cultivate cu culturi permanente (salcie energetica) se califică automat pentru această componentă a plății pentru înverzire.